فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 11-12 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدمهدی رشادتی* صفحات 3-27

    مشروعیت اجمالا به معنای حق حاکمیت و مجوز حکمرانی است. در این نوشتار ضمن بررسی تعریف مشروعیت به مبانی آن به طور مشروح پرداخته شده و تمایز آن با دیدگاه اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد. در مساله مشروعیت به طور کلی چهار نظر عمده وجود دارد:الف: نظریه ی اخلاقی که منشاء الزامات سیاسی را ارزشهای اخلاقی می داند. این تفکر از سوی افلاطون ارایه گردیده است. ب: نظریه ی دوم که به مشروعیت زور و قدرت اعتقاد دارد، هم در میان اندیشمندان غرب مانند ماکیاولی و توماس هابز و هم در میان مسلمانان از اهل سنت همچون غزالی و شافعی طرفدارانی دارد. ج: دیدگاه سوم که از سوی فیلسوفان مغرب زمین نظیر جان لاک و روسو ارایه شده است، مشروعیت نظام سیاسی را خواست و رای اکثریت شهروندان یک کشور می دانند و امروزه نیز تحت عنوان نظام لیبرال دمکراسی دیدگاه مشهور جهان غرب می باشد. د: و نهایتا به مشروعیت الهی از دیدگاه تشیع و از منظر امام خمینی(ره) اشاره می شود، که حق حکومت و الزام سیاسی را اولا و با لذات در شان خداوند می داند و ثانیا و بالعرض به اولیاء و اوصیاء الهی تعلق می گیرد. در پایان به عنوان نتیجه گیری مقایسه ای هر چند کوتاه ولی موثر میان نظریه الهی و سایر دیدگاه ها صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: مفهوم مشروعیت، مبانی مشروعیت، مشروعیت الهی شیعی، نظام لیبرال دموکراسی
  • ابوالحسن حسین زاده* صفحات 29-55

    در حالی که برخی از اندیشمندان سیاسی برای اخلاق در مدیریت و سیاست جامعه جایگاهی قایل نیستند و آنهایی هم که قایلند، اخلاق را فقط تعهد به دین یا وجدان می دانند، امام(ره) با عنایت جدی به جایگاه رفیع اخلاق در عرصه مدیریت سیاسی کشور و تعهد به عرصه های اساسی در حیات آدمی، حوزه های سه گانه دین، جامعه (مردم) و نفس را بر اساس شناخت و اعتماد بسیار بالایی به آن پایه ریزی کرده و مدیریت حکومتی خویش رابر اساس آن (تکلیف محور، مصلحت گرا، مهذب، خودباور و آرامش طلب) طراحی کرده اند تا خدمت به این سه حوزه را سرلوحه خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، اخلاق، مدیریت سیاسی
  • جعفر تابان* صفحات 57-78

    تفسیرالمیزان، یکی از مهمترین تفاسیر عالم اسلام می باشد. علامه طباطبایی مفسر گرانقدر این اثر ارزشمند را از خود برجای گذاشته است. روش تفسیری ایشان در این تفسیر روش قرآن به قرآن است. وی در تفسیر خود تلاش کرده تا با استفاد از آیات قرآن به تفسیر آیات دیگر بپردازد. ایشان به روایات تفسیری، بحث های فلسفی و مسایل اجتماعی بحث های کلامی و عرفانی نیز در تفسیر خود توجه داشته ولی هرگز این امر او را از تفسیر قرآن به قرآن دور نکرده است. روش تفسیر قرآن به قرآن روشی است که برای فهم معنای آیات در وهله نخست رجوع به خود قرآن را اصل می داند. از این منظر برای فهم متشابهات باید آنها را به محکمات باز گرداند. از این منظر گفتار و روش خاندان نبوی، ما را به این مطلب رهنمون می شود که بهترین راه فهم قرآن در اولین مرحله مراجعه به خود قرآن است.

    کلیدواژگان: روش تفسیری قرآن، تفسیر المیزان، علامه طباطبائی
  • اسحاق طاهری* صفحات 79-101

    در این نوشتار برخی نقدهای اهل کتاب پیرامون تورات مطرح شده است؛ به رغم وجود نگرشی سنتی مبنی بر اصالت کل تورات و انتساب کل آن به حضرت موسی(ع)، پژوهشهای دقیق تاریخی و زبان شناختی حاکی از آن است که بخش عظیمی از تورات به دست افراد مختلف و در زمانهای متفاوت نگاشته شده است؛ بنابر این نمی توان همه آن را نوشته حضرت موسی(ع) دانست. اما بخشهایی از آن مانند سفر تثنیه، نوشته یا املای موسی دانسته شده است. قرآن بیش از یک هزاره قبل از این پژوهشها در عین تایید فی الجمله تورات، به تحریف آن تصریح کرده است. بر این اساس می توان گفت که حاصل پژوهشهای اهل کتاب تاییدی بر نظر قرآن در این باره است. اهمیت و وسعتی که پیروان تورات برای پیشگویی های آن قایل شده اند، پیشگویی ظهور اسلام در آن را قطعی می سازد؛ زیرا نمی توان پذیرفت که کتابی آسمانی بسیاری از وقایع آینده جوامع بشری را پیشگویی کند ولی از حادثه بزرگ ظهور اسلام هیچ سخنی نگوید. پس از این منظر نیز مدعای قرآن مبنی بر بشارت تورات پیرامون ظهور اسلام، سخنی منطقی است.  این قلم کوشیده است بر پایه برخی آیات سفر تثنیه، مدعای قرآن مبنی بر بشارت تورات پیرامون ظهور دین خاتم را اثبات کند. تحلیل برخی آیات این سفر با استفاده از یافته های اقلیم شناسان کتاب مقدس، بی اساس بودن مدعای مخالفان را ثابت می کند و به فرضی که این تحلیل پذیرفته نشود، سخن مخالفان مبنی بر انکار وجود بشارت ظهور دین خاتم در تورات نیز پذیرفته نیست؛ زیرا بنابر تحقیقات خود اهل کتاب بخشهای زیادی از تورات از حضرت موسی(ع) نیست و همین افزایشها و الحاقات را می توان دلیلی بر برخی حذفیات دانست و از مخالفان پرسید: با وجودی که روشن نیست که همه تورات همین مکتوبات موجود باشد و حتی قراینی برخلاف آن موجود است، شما چگونه وجود بشارت ظهور دین اسلام در آن را انکار می کنید؟

    کلیدواژگان: نقد تورات، تورات و پیامبر اسلام، پیشگویی های تورات
  • مسلم محمدی* صفحات 103-136

    در این نوشتار تناقضات تجربه گرایی با تحلیل جهت گیری های مختلف آن به تصویر کشیده شد و معلوم گردید که تجربه گرایان، انسان را موجودی صرفا پذیرنده و منفعل از اشیاء عینی و بیرونی می‏دانند. این رویکرد به دیگر حوزه‏ها بویژه واقعیت های ارزشی و اخلاقی نیز کشیده شده است، هر چند نمی‏توان همه تجربه گرایان را در مقابله با متافیزیک هم رای و هم نظر پنداشت، نتیجه طبیعی این مکتب انکار حقایق ماورای حس و طبیعت است. از دیگر شاخصه‏های مکتب تجربه گرا سازگار نبودن آن با عقل‏گرایی و فلسفه اولی است، زیرا آن همه‏چیز را از منظر علم بشر می‏نگرد. و لذا در منطق تجربی سیر فکری بشر همیشه از خاص به عام و از جزیی به کلی است. از این جهت، در این مکتب، قیاس جای خود را به استقرا می دهد. مطلب دیگر این که در این مکتب وجود مفاهیم فطری و قضایای قبل از تجربه انکار شده است؛ اما می دانیم که این گونه مفاهیم و قضایا حقایقی است که بنیاد معرفت را تشکیل می دهند و انکار آنها تجربه گرا را نیز به بن بست معرفت شناختی می رساند. این مکتب فکری با توجه به روش و اصولی که برگزیده است به اصالت دین نیز متعرض می گردد و عملا به نفی مفهوم متعارف دین رهنمون می گردد؛ این مساله در نگاه هیوم به دین کاملا آشکار است.

    کلیدواژگان: تجربه گرایی، ویلیام اکام، فرانسیس بیکن، جان لاک، بارکلی، هیوم
  • احمد شفیعی* صفحات 137-156

    انسان پیچیده ترین موجود هستی است که دیدگاه های متفاوت و متعارضی درباره ابعاد وجودی‏، ویژگیها، مراحل آفرینش و سعادت و شقاوت وی ابراز شده است. به رغم واکاوی های فراوانی که از سوی اندیشه ورزان درباره انسان انجام شده، هنوز هم از او به عنوان «موجود ناشناخته» یاد می شود. آنچه در این نوشتار مد نظر قرار گرفته است، پاسخ به سوال اساسی درباره مراحل وجودی این پدیده از دیدگاه اسلام است. انسان در فرهنگ اسلام، دارای مراحل ده گانه علم الهی، عالم امر، صلب آدم، عالم ذر، صلب پدران، رحم مادر، دنیا، برزخ، قیامت و خلود است که بیان کننده ازلی بالغیر و ابدی بالغیر بودن اوست.

    کلیدواژگان: خلقت انسان، هستی انسان، اصل انسان، خلود انسان
  • علی اصغر منجزی* صفحات 157-190

    در اوایل سده دوم هجری، صوفیه با استفاده از زهد افراطی، تفسیر به رای و تاویلهای بدعتگرایانه و بهره برداری از اندیشه ها، آداب و سنتهای رایج دیگر ادیان در جوامع سنی مذهب شکل گرفت. ازعوامل رشد و بالندگی آن در جامعه علاوه بر ظاهری معنوی گرا، باید به ارتباط صمیمی باسران حکومتها، درباریان و در سده اخیر با بیگانگان اشاره کرد. این جریان در فرایند تاریخ خود به شاخه ها و انشعابهای متنوعی تقسیم شد. از نقاط قابل توجه این فرقه گرایی درونی، پیوندی بود که برخی با مذهب تشیع ادعا کردند. نعمت الله ولی از برجستگان این ارتباط بود که با تشکیل سلسله موروثی و حمایت بی دریغ شاهان دکن هند از فرزندانش در خارج از ایران تقویت شد. نماینده دوازدهمین جانشینش در عصر قاجار فعالیت مجددی را در ایران آغازکرد و سر انجام بعد از چند دهه، مسند قطبی در گنابادی موروثی شد. از ساختار معرفتی این حزب تسلیم محض گروندگان در برابر اقطاب و مشایخ سلسله وهمچنین جایگاه فوق العاده و غیر قابل تصوری است که برای قطب مطرح می کنند.

    کلیدواژگان: صوفیه، نعمت اللهیه، گنابادیه
  • حمید حبیبی* صفحات 191-216
    بررسی پیشینه، زمینه، علل، اهداف، شیوه ها، ابزارهای ناتوی فرهنگی و راهکارهای مقابله با آن، موضوع این مقاله بود. گرچه مفهوم ناتوی فرهنگیدر سال 85 از سوی مقام معظم رهبری وضع گردید ولی پیشینه آن به سال 1920 باز می گردد که نفوذ در اراده ها با شیوه هایی مدرن از سوی فولر انگلیسی مطرح شد. با دو قطبی شدن نظام بین الملل ناتوی نظامی، تکنولوژی های برتر و رسانه ها را همراه با صرف هزینه های بسیار سنگین در این راستا به کار گرفت. بازتاب وسیع انقلاب اسلامی ایران در جهان، ارایه ی الگویی موفق از حکومت دینی بویژه با پیشرفت های ایران در علوم استراتژیک ژنتیک، هوا و فضا، هسته ای و دیجیتال، غرب را به تغییر رویکرد ناتو از کارکرد نظامی به کار کرد دو گانه نظامی فرهنگی و تشکیل ناتوی فرهنگی سوق داد که اقدامات غیرانسانی ای چون استحاله فرهنگ دینی و ملی، ترویج خرافات، عرفان و تصوف تخدیری، اباحی گری و لاقیدی، تشدید گرایشان قومی و نژادی، مصرف زدگی و تجمل گرایی و... با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته رسانه ای از کارکردها و شیوه های این پدیده است. برای مقابله با این رویکرد نظام سلطه، جهان اسلام هوشیارا نه باید همه عواملی را که بر آیند شان اتحاد ملی و انسجام اسلامی است را به کار گیرد و اجازه ندهد تا تهدید بیرونی بر نقاط ضعف درونی متمرکز شود. در این راستا خدا محوری، خود باوری و اعتماد به نفس و ایجاد پیوند مستحکم میان اعتقادات، احکام و اخلاق ضرورتی انکار ناپذیر است.
    کلیدواژگان: ناتو، فرهنگ، ناتوی فرهنگی، جنگ سرد فرهنگی
|
  • Mohammad Mahdi Reshadati * Pages 3-27

    In brief, legality means the right for governing over a nation or community. In this paper, presenting and analyzing the definition of legality, its fundamental principles have been attended to in details and its essential difference with the political view of Islam has been studied. In general there can be found four main theories in the field:A- Morality, in this theory it is argued that moral values are counted as a basis for political obligations. Plato has been known the founder of this theory. B-  Theory of power, Machiavelli and Hobbs from the West and Gazzali and Shafei from Muslim scholars have agreed with the theory. C- Liberal democracy, it is a well-known theory ruling over western societies nowadays. On this theory, it the demand and vote of majority of citizens that causes legality. The theory was originally founded in the west by John Lock and Rousseau. D-  Shiite theory, presented by the late Imam Khomeini; in this theory, the right for sovereignty is originally known to be restricted to God and He has delivered it to prophets, their true successors and religious scholars of the most level in religious knowledge and purity. Finally a short comparison has been made between the last theory and the others.

    Keywords: sense of legality, elements of legality, Shiite divine legality, Liberal Democracy
  • Abolhassan Hoseinzade * Pages 29-55

    In most current views on political administration there can be found no room for morality and if there can in some cases, it will limit morality to one`s relations to God and to himself or herself. Imam Khomeini, however, has really viewed morality to be of fundamental part in political administration and other fields including: religion, society and man hiself.      He founded all human personal and social activities on morality (divine duty-based, expediency-centered, being purified, self-confidence, and mental peace-seeking)  to cause the fields to grow.

    Keywords: Imam Khomeini, morality, administration, political administration, social activities
  • Jaafar Taban * Pages 57-78

    The exegesis of Almizan, a valuable work by Allama Tabatabayi, is counted as one of the most considerable exegesis in the world of Islam. The author`s method of interpreting in the work is the one called method of interpreting Qoran through Qoran. He, therefore, has tried to interpret Qoranic verses based chiefly on the content of Qoran itself; he, nevertheless, has extended the domain of discussion to such an extent that includes interpretive traditions, philosophical, theological, gnostical and social fields. Such a manner of discussion, yet, has never led the author to go astray from the method of interpreting Qoran through Qoran.      In this method, the first step consists in referring to some appropriate verses of Qoran to perceive the meaning of the verses at hand. According to the principles of the method, when interpreting allegorical verses, one is obliged to match them with decisive verses and relying on the latter, interpret the former. As the final point, it can be said that the actions and sayings of the household of the prophet (p. b. u. t.) have proved that the single authoritative method of interpreting the holy Qoran is: interpreting Qoran through Qoran.

    Keywords: method of interpretation, exegesis of Almizan, Allama Tabatabayi
  • Es`Haq Taheri * Pages 79-101

    This paper has taken into account some braking critiques of the men of divine book, ahli kitab, against Torah. In spite of the traditional view claiming the wholly divinity of Torah and its being directly or indirectly written by Moses, comprehensive and deep historical and linguistic studies on the old testament have made it clear that a large part of the book has been written in different times by different peoples. One, therefore cannot argue for its being thoroughly written by Moses. Some special parts of it, including Deuteronomy, however, really have been written by him.  Signifying to some extent the validity of the old testament, the holy Qoran has spoken of some distortions made in it more than one thousand years before this critical studies. One, therefore, can argue for the studies and take them in agreement with the view of Qoran.  This paper has investigated some cases of foretelling the appearance of the prophet of Islam in Deuteronomy. The critical studies of the men of book surely weaken the view rejecting any foretelling about Islam in Old Testament. One can take the additions and distortions as a sign for a kind of omission from it; being really so, how one can depend a view on it and claim that there has never been any prediction on islam in it?! In addition, as we know, for the followers of the old testament the problem of predictions is of vital part; so they try to extend the predictions to such an extent that contain every event in human societies. Being  such the case, how can one agree with the claim on not being any foretelling of Islam in the Old Testament?! In this way, the alternative view, namely that of Quran, has found a room to appear. The promised prophet′s qualities, being in near resemblance to those of Moses, have proved to be for the prophet of Islam.   Moreover, the mount Paran being known by the verse no. 18 of Deuteronomy as the place where the third and brightest appearance of Divine shining, is located at Mcca. Therefore the prophet of Islam is meant by the verse. In another verse, God has promised to actualize Abrahams praying on behalf of Ishmael, and the promise should be actualized. Otherwise, because of the criteria presented by the Bible itself, the authority of the verse would be destroyed.

    Keywords: the prophet of Islam, Deuteronomy, biblical prophecies
  • Moslem Mohammadi * Pages 103-136

    In this paper, some contradictions of empiricism along with some of its various tendencies have been critically brought into consideration. As is understood, empiricists has known human being to be only passive in relation to objective things and events. Then the view has extended to other fields specially to the fields of  values and morality. Though one cannot think all empiricists to be of the same position in opposing metaphysics, natural conclusion of  this school consists in denying every reality beyond sense and nature. Another characteristic of empiricism is its disagreement with rationalism and first philosophy. The reason why is the fact that this school studies every thing by the view of experimental findings of man and in this way, it runs from particular facts to general rule. As we see, empiricism is dependent upon induction.  Furthermore in the school at hand, every apriori knowledge including notions and propositions has been argued against. We, however, know that what is argued against by empiricist is nothing but the foundation of human knowledge. Therefore this school meets an unsolvable problem when justifying the problem of knowledge.     And finally the principles of empiricism leads to the negation of usual meaning of religion; the problem more clearly understood in Hume`s.

    Keywords: Empiricism, William of ockham, Francis Bacon, John Locke, Berkeley, Hume
  • Ahmad Shafiee * Pages 137-156

    Human being is the most complicated being in the world of creation that different views have been proposed on its existential aspects, characteristics, stages of creation, happiness and misfortune. In spite of extended and deep study on human being in different fields, it is still called human being, the unknown.  This paper has put forward its main question on the existential stages of this creature in the view of Islam. A survey in the holy Quran and the traditions of the household of the prophet (p. b. u. t.) showed that this being is of ten existential stages including: divin knowledge, the world of command, the back, solb, of Adam (p. b. u. h.), the back of father, mother`s womb, earthly world, intermediary world, resurrection and everlasting. In this way, this creature should be known of no beginning and of no end.

    Keywords: creation ofhumdn beiny, existence of human being, origin of human being, everlasting existence of human being
  • Ali Asghar Monjezi * Pages 157-190

    At the early of second century of Hejra, Sufism, using extreme asceticism, heretically interpreting according to one`s own will and using current teachings of other religions in Sunni societies appeared. In addition to its being apparently spiritualist, other agents such as close relation to the royal court and in the last century, to foreign powers should be referred to. Sufism during its historical gradual progress divided into various ramifications. A considerable point in this ground was the relation claimed by some ramifications to Shiism. The prominent figure claiming this relation was Neamatolla Vali who was strengthened in result of forming a hereditary chain and supporting by the kings of Dakan in Hind. At the time of Qajar, the deputy of his twelfth successor began another stage of activity in Iran and finally after several decades, the degree of sufi highest leader became hereditary in Gonabad. Pure commitment to the leaders of the chain and the extraordinary position for them are the teachings that followers should fully agree with.

    Keywords: Sufism, naamatollahiya, Gonabadiya
  • Hamid Habibi * Pages 191-216
    This paper has studied the background, the causes, the goals, the methods and the tools of cultural NATO and the ways for opposing it. Though it was for the first time that the great leader of Islamic revolution posed the phrase cultural NATO, its roots turns back to the year 1920; the year in which influencing on human wills and views in new methods has been expressed by Fuller of England. By Bipolarity of the international system, military NATO employed highly progressed technology and media along with a great amount of finance sources in the field. The happening of Islamic revolution in Iran, presenting a successful example of religious government in various areas, caused NATO to take a new approach and take into consideration a culturo-military function. Some nonhumanistic measurements such as omitting national and religious culture, supporting suspicious believes, racial tendencies and living luxury were taken as important goals. To oppose these measurements, Islamic world should focuses on unity and leaves no place for outer threats. For attaining such high and divine points, deeply believing in God, self-reliance and causing a strong relation between articles of faith, principles of morality and divine law should be of much attention.
    Keywords: NATO, culture, cultural NATO, cultural cold war